Våren för Glumslövs tjejer i Flickallsvenskan med Stattena

Skriven av Lenakarin Gunnarsson den . . Träffar: 834

Bildspel från vårens aktiviteter i F17 Svenska Spel.

Klicka här för Bildspelet från vårens aktiviteter i Flickallsvenskan

Det började en sen kväll i mars 2010. Glumslövs FFs fotbollstjejer inledde en ny epok som samarbetslag tilll Stattena IF.

Roger Krantz från Stattena var på plats för att presentera upplägget av F17 Svenska Spel för samarbetsklubben Glumslövs FF, och Olle Nilsson från Stattenas farmarklubb HDFF skulle därefter genomföra en specialträning för de tjejer i Glumslövs FFs F93-97 som ville ta chansen att delta i denna utvecklingsmöjlighet.

Till serien F17 Svenska Spel kan alla elitlag som spelar i Damallsvenskan och Div 1 anmäla sig. 16 lag i hela Sverige har anmält sig i år och möts under 2010 i enkelmöten. Vissa helger är det sammandrag med dubbelmatcher, i tex Stockholm eller Malmö. Huvudklubbarna kan förutom att använda sina egna spelarna också för varje match låna in spelare från andra klubbar i närregionen, födda -93 och senare. Målgruppen detta år för Stattena är i första hand talangfulla tjejer i F93, som är intresserade av en elitsatsning, och som redan visat framfötterna i distriktslagssamlingar och LTU. Därnäst gäller det flickor i F94 med liknande ambitioner och meriter.

Gästträningen som Olle Nilsson höll togs väl emot av tjejerna i Glumslöv, och strax därefter drog seriespelet igång i "Flickallsvenskan", som serien till vardags kallas. Redan vid första dubbelmötet med resa till Stockholm fick GFF glädjande nog möjlighet att skjuta till två spelare till truppen. Det var målvakten Sara Sturesson och vänsterbacken Johanna Nilsson, både födda 1994, som deltog. I Stockholm fick man möta Djurgården och Sunnanå. Stattenas lag höll spelet uppe överaskande väl, även om det blev förlust i bägge matcherna denna gång.

Vid nästa tillfälle i flickallsvenskan skulle Stattena möta LdB FC Malmö på hemmaplan i Helsingborg. Denna gång fick Glumslövs FF bidra med hela tre spelare till truppen.  Åter igen var det målvakten Sara Sturesson och därutöver spelade ytterbackarna Rebecka Andersson och Erika Sundström. Alla tre gjorde bra ifrån sig, och det var en definitivt en skräll att Stattena besegrade storasyster LdB med 4-2 denna kväll på Norrvalla i Helsingborg!

Därnäst kom en match i Malmö mot Kvarnsveden, då det tyvärr blev förlust. Även denna gång fick GFF bidra med spelare, målvakten Sara Sturesson och offensiva mittfältaren Maja Håkansson. Från övriga samarbetsklubbar denna gång kom även spelare från Ängelholms FF och Kristianstad DFF.

I nästa möte var det dags igen för Stattenas grupp att åka iväg på en helg till Stockholm, för ett dubbelmöte mot Umeå Södra och värdarna Tyresö FF. GFF hade åter med tre spelare, målvakten Sara, ytterbacken Erika Sundström och Elin Gunnarsson, som kan användas både i mittfält och anfall. Från Stattenas övriga samarbetsklubbar denna helg kom fyra tjejer från Ängelholms FF och ytterligare en målvakt, från Kullabygdens DFF. Tidigare i veckan hade dessa sju tjejer från ÄFF och GFF genomfört ett tufft och välspelat toppmöte i Damernas div 4 i Nordvästra Skåne. En match som för övrigt GFF vann med 4-2 mot serieledarna ÄFF. En vacker bild kring detta samarbete som Stattena kan erbjuda talangerna i närregionens klubbar. Ena dagen är man motståndare i en viktig seriematch, och strax därefter spelar man tillsammans som ett gäng i Stattenas talanglag i Flickallsvenskan.

I matchen mot Umeå Södra blev det förlust. En tidig morgon, och tuff lång bussresa, satt tydligt i benen hos tjejerna. Men dagen efter hade man samlat rejält med krafter och spelat ihop sig som ett lag. Trots att Tyresö FF hade tagit med ett par överåriga 91or, som inte bara var ordinare i deras Damallsvenska lag utan även i U20-landslaget, så kunde Stattena-laget spela oavgjort 1-1, och var definitivt laget som var närmast segern denna dag, med ett flertal riktigt vassa målchanser.

I vårsäsongens avslutning i F17 Svenska Spel blev det åter vinst för Stattena. Denna gång hemma mot Stockholmslaget Bollstanäs. Denna gång hade Stattena möjlighet att skjuta till flera spetsspelare från Dam div 1, Dafina Memedov och Mia Bengtsson. Från GFF denna dag fick Elin Gunnarsson delta som offensiv ytterforward och hon gjorde bra ifrån sig ihop med övriga gänget, som såg riktigt samspelta ut och vann med 2-0.

Erfarenheterna från GFF-tjejerna som varit med så här långt är att det går fort, betydligt fortare än någon annan match de har upplevt hittills i sitt fotbollsliv. Det gäller att hantera bollen snabbt och säkert, ha god spelförståelse och arbeta riktigt hårt. Hela, hela tiden.

Samarbetet mellan Stattena och GFF går nu vidare i höst och vi hoppas att det för framtiden kan utvecklas till ett djupare samarbete, och även innebära regelbundna träningar tillsammans. I framtiden kommer säkert flera av våra tjejer kunna komma i fråga för spel. Långsiktigt hoppas vi att de nu deltagande samarbetsklubbarna Stattena IF, HDFF, Ängelholms FF, Glumslövs FF, Kullabygdens DFF och Kristianstads DFF kan hålla ihop, och fortsätta arbetet tillsammans även kommande år. Nästa år blir det flickor födda -94 som blir äldst från samarbetsklubbarna, och för GFF, som har tyngden av talanger i grupperna F94/95/96 ser det då riktigt rolig ut att få vara med i bilden, och kanske bidra med ett stort antal spelare.